Padis

 Az átlagosan 1225 m magasságban található szinte teljesen vízszintes karsztikus fennsíkot nevezzük a szűkebb értelemben vett Pádisnak.

Számtalan dolina szóródott szét rajta, egyesek alján apró tavakkal, mások kiálló lucfenyőkkel hívják fel a figyelmet, hogy nem szokványos hegyvidéken járunk, hanem tökéletes vízlevezető rendszeren, mely eltünteti a csapadékot, hogy az elnyelt vizet jóval lejjebb a Ponor-forrásban vagy a Boga-forrásban hozza ismét felszínre.

Észak felől a Magura Vanata határolja, nyugaton a Boga-hegy, keleten a Mócok Temploma hegycsúcs, déle pedig alacsonyabb hegycsúcsok láncolata (Tomasca, Rotunda, Rachita).

A teljes medencét erdőkkel és karrmezőkkel gazdagon megrakott hegyoldalak övezik.A Magura Vanata felöli északi oldalon számos víznyelő található, melyek a hegyoldalról érkező apró patakok sokaságát vezetik le.A Pádis-fennsíkot Vereshegyaljától elválasztó hegynyeregben található a Pádis-barlang, mely a Boga-hegy belsejébe fúródott lejtős alagútra emlékeztet.

A nyugati részen található dolinák vize helyenként zavaros a talaj savasságának tulajdoníthatóan. Itt, a Boga-hegy alatt található a Pádisi Erdészház (Canton Silvic), mellette egy forrás, az egyedüli ivóvíz-lelőhely a környéken.

A keleti részt a Garjoaba és a Tranghiesti patakok tagolják, a két patak által meghatározott déli irányba lejtő fennsík aljában található a Pádis menedékház.Ezt a részt a Mócok Temploma hegycsúcs teszi emlékezetessé, amely a teljes Pádis, egyfajta természetes kilátótorony, amely a Pádisi turistahagyományok egyfajta szimbólumává vált.

Felhasználónév:
Jelszó:
Bezár