Medve barlang

Nyitvatartás:  Kedd-Vasárnap: 10-17 óráig tart nyitva.

1975 szeptember 17-én a Kiskohó község területén található márványbányában a szokványos dinamitos robbantást hajtották végre. A robbantás nyomán egy üreg nyílt meg, melybe a helyi Curta Traian robbantómester kíváncsiságból bemerészkedett. Az egyedülálló látványnak, melyben része lehetett, hamarosan elterjedt a híre az egész környéken, a Vaskohsziklási Speodava barlangászklub tagjai, Nicolae Brijan vezetésével feltárták a barlangot.

A tudományos feltárások eredményei, valamint a hasonló módon feltárt és nagyon rövid idő alatt lepusztított Fagului-barlang rossz emléke ráébresztették az akkori megyei pártvezetést, hogy különleges, Romániában addig egyedülálló intézkedéseket hozzon a barlang védelmére.

1980 július 14-én adták át hivatalosan kiépítve és elektromos kivilágítással is ellátva turisztikai hasznosításra szánt barlangszakaszt, megteremtvén ilymódon a lehetőséget, hogy kisiskolásoktól a nyugdíjasokig bármely korosztály belepillanthasson a föld alatti világ rejtelmeibe. Egyben biztosították azt is, hogy a barlang alsó szakasza tudományos rezervációként érintetlen maradjon. Igy válhatott a Medve-barlang Románia leglátogatottabb barlangjává, melyben a turisztikai kihasználás és a tudományos kutatás békésen megfér egymás mellett.

Tény, hogy ez a barlang nem méreteivel, hanem a cseppkőképződmények sokaságával és változatosságával, mondhatni túlzsúfoltságával válik egyedülállóvá. A 15000 éve kihalt barlangi medve (Ursus Spelaeus) maradványok csak fokozzák a barlang vonzerejét. A járdákkal, kapaszkodókkal kiépített felső rész összhossza 847 m, a látogató csoportokat jelképes összegért megváltott jegy ellenében turistavezető kalauzolja végig a 3 egymásba nyíló járaton: a Medvék-járata a felhalmozódott medvecsontokról kapta a nevét, az Emil Racovita-járat méltóképpen hirdeti és népszerűsíti a romániai barlangkutatás atyjának nevét, míg a Gyertyás-járat a gyertyaszerűen kiemelkedő sztalagmitokal ejti ámulatba a látogatót. A kijárati szakasz jelképesen a Vének Tanácsa nevet viseli.

A barlangoknak és a bennük lakó lényeknek sokszor tulajdonítottak mágikus erőt: hogy ez nincs másképpen a XXI. század küszöbén sem, elárulják a mindenfelé szétszórt aprópénzek, melyeket a látogatók szerencsehozó szándékkal dobálnak szét. Ezek eltakarítása a folyamatos tisztítási akciók ellenére is reménytelen feladatnak tűnik.

Felhasználónév:
Jelszó:
Bezár