Galbina- völgye

A Pádis-Csodavár zárt medencétől nyugat- délnyugati irányban elhelyezkedő Galbina-völgy a Belényesi-medence irányába haladó vízlevezető folyosó.

6 km-s hosszúságát teljes terjedelmében magas és szinte teljesen függőleges falak között haladó szűk sziklaszorosok láncolata jellemzi, melyen vízesések sokasága nehezíti meg a völgy végigjárását.

Megnevezése (román: galben- magyar: sárga) utal a víz jellegzetes színére: nagyobb esőzések idején a Rozsda-gödör táján eredő Seaca-patak, hatalmas mennyiségű agyagot hord le, amely megfesti a teljes folyót. Ez a színváltozás leginkább érzékelhető a Galbina és a Bulz folyók összefolyásánál.

Talán a völgy felső szakasza, a Galbina-forrástól a Luncsoara patakig terjedő rész a leglátványosabb, ahol a folyó 100 m-t meghaladó, szinte teljesen függőleges sziklafalakkal övezett szurdokban, számtalan vízesésen és egy természetes alagúton keresztül haladva tör utat magának

A Flóra-réttől a Köves-Körösig terjedő alsó szakaszt (Cheile Jgheabului) a vízesésekben alázúduló mellékpatakok csodálatos látványa jellemzi, a vidék vadságát és érintetlenségét a szorost övező hegyoldalakon haladó erdei utakról pillanthatjuk meg.

A Galbina-forrás a Csodavár barlangrendszer vizének felszínre bukkanása, így tulajdonképpen a Pádis-Csodavár zárt medencét átszelő folyók nagyrészének a találkozási pontja. A vízkelet tulajdonképpen egy 7 m átmérőjű, egy meredek sziklafal lábánál található vízfelület, ahonnan az elötörő víz meredek sziklafalon egy látványos vízesésen indul, hogy megvívja további harcát a hegyekkel. Igy lehetséges, hogy a Galbina-forrás vize 700 m távolságon mintegy 100 m szintkülönbséget tudhat magáénak, a víz által sziklába vájt kőüstök és medencék lehetetlenné teszik, hogy a völgyön haladva próbáljunk itt kalandokba bocsátkozni. A víz folyásának útjába hamarosan egy barlangszáj kerül, ez a föld alatti alagút bejárata, melynek hossza 100 m és csak nagyon elszánt kalandtúrázók számára ajánlott. Az alagút a jobb oldalon egy legyezőszerű vízeséssel ér véget, ahonnan a lezúduló víz egy tóban gyújt újabb erőt magának.

A sziklaszoros falaiba két helyen is kilátókat építettek ki, mintegy 200 m-s relatív magasságban a folyó szintjéhez képest, innen nyerhetünk némi bepillantást a szurdok meredek sziklákkal féltve őríztetett titkaiba.

Felhasználónév:
Jelszó:
Bezár