Elveszett Világ leírása

A vidék megnevezése Marcian Bleahut dícséri, aki az 50-es években szánta rá magát az addig ismeretlen fennsík feltárására.

Az Izbucul Ursului, a Valea Seaca és a Gardisoara-csúcs déli hegyorma által határolt terület vadsága rászolgál az A.C. Doyle művéből átvett megnevezésre.

Érdekességképpen említendő még, hogy a környék feltárááért és megismertetéséért sokat tevékenykedo Dénes István geológus (....-2005) is ezt a nevet örökítette tovább saját, baróti székhelyű barlangászcsoportja számára.

Hidrográfiai szempontból észak felől a Valea Ursului, délről pedig a Paraul Sec választják le ezt a sejtelmes, zord karsztfennsíkot. A mélységben itt is hatalmas barlangrendszer fejlődött ki, melynek meglététol a felszínen növényzettel gazdagon benőtt dolinák sokasága árulkodik.

A zóna két legismertebb zsombolya látványos függőleges lejárataival teremt kapcsolatot a felszín és a mélység elszántaknak és beavatottaknak tartogatott, elveszettnek hitt világai között.

Egy 50 m átmérőjű hatalmas tölcsér lefolyójaként alakult ki Fekete-zsomboly (függőleges szakasza 82 m).

Az Iker-zsomboly (fügőleges szakasza 81 m) megnevezése sem véletlen: a bejáratnál egy természetes híd válsztja két részre a barlangot. A függőleges lejáratot –40 m mélységben egy farönkökből és jégből összeálló akadály szakítja meg, ahonnan az elszánt és megfelelően képzett barlangászok a Fekete-zsombollyal azonos rendszert képező föld alatti folyóra juthatnak.

A két nagyobb testvér mellett, szerény árvaként húzódik meg a Fedett-zsomboly, a maga csupán 35 m mély lejáratával Ez a rendszer a Paraul Sec vizét vezeti le (2700 m szakaszon), mely az Izbucul Rece-ben tör ismét felszínre, amely az Izbucul Ursului-völgyben folytatódik.

Az Izbucul Ursului- völgy a Gardisoara-hegy oldalából fakadó forrásokból indul ki. Táplálását az Izbucul Ursului forrás, majd 500 m-rel lejjebb az Izbucul Rece forrás látja el. Az ilymódon összegyult vizek újra a föld alatti utat választják. Nagyobb áradások idején fordul elő, hogy a Hamlet (Caput)-barlangig terjedő további 1 km hosszú völgyszakasz vízzel telik meg.

A barlangot Czárán Gyula találta meg és nevezte el a környék hangulatához igazodva. Ez a barlang gyűjti össze az Elveszett Világ fennsík valamennyi vizét és vezeti tovább a Csodavár barlangrendszerébe. A felgyülemlett vízmennyiség a szintkülönbséget lépcsőzetesen haladva, vízesések sorozatán győzi le.

Felhasználónév:
Jelszó:
Bezár