Csodavár

A Csodavár Románia egyedülálló karsztképződménye.

A Csodavár-rendszer tulajdonképpen három „sziklaarénából” tevődik össze. A 300 m mélységgel és 1 km átmérővel rendelkező medence szabályosságát csak a Valea Cetatilor-kanyonjának betörése töri meg.

A Csodavárba vezető turistaösvény az erdészeti úttól indul, lépcsőzetesen ereszkedik egy meglehetősen sziklás területen, párhuzamosan halad a Cetatilor-völggyel az I. Dolináig. Az nyugati, csaknem 150 m-es sziklafalat egy hatalmas kapu lyukasztja át, ennek magassága 150 m, és ennek aljában tűnik el a Valea Cetatilor

A Csodavár-kapu gótikus templombejárathoz hasonlítható és a Nyugati-Szigethegység jelképévé vált.A bejáratot övező lucfenyők eltörpülnek a bejárat méreteihez képest, ugyanakkor remek viszonyítási alapot szolgáltatnak a Csodavár hatalmasságának és magasztosságának felismeréséhez.Balfelől egy még grandiózusabb sziklafal látványa fokozza a látvány egyedülállóságát, ebbe a sziklafalba vályódott be a III. Dolina, amelyik mellett két kilátó is kiépült a szakadék varázslatának átéléséhez.

  

A bejárat jobb oldalán egy kavicsnyelv kapaszkodik a II. Dolina irányába.Ez tulajdonképpen egy 200 m hosszú körszerű zsomboly, melynek aljában két ablak is található: az egyik az I. Dolina irányába visz, a másik pedig a Csodavár alagútrendszerében nyílik ki.Szintén a Portálé alatt, bal oldalon, egy elárasztott alagút teszi megpillanthatóvá azt a hatalmas vízmennyiséget, amely az Elveszett Világban veszodik el, és néhány km-re a Csodavártól a Caput-barlangban tör újra felszínre.A II. Dolinából az I. Dolinába juthatunk a Csodavár-kapu balfelöli részén kiépített vaslépcsőkön haladva, átlépvén azt a küszöböt, amelyik a két arénát választja el egymástól.


A III. Dolina 300 m alapú egyenlő oldalú háromszöghöz hasonlít. Ennek súlypontjában egy hatalmas portálé található, melyet hatalmas omladéknyelvek vesznek körül. Nyugati oldalában egy tökéletesen függőleges, mintegy 200 m-es, növényfoltokkal tarkított sziklafal található, melynek tetején két fából épített kilátó is várja a látogatókat.

 

A kilátók egy meredek vízmosásból kialakult ösvényen közelíthetők meg.A szám szerint 4 kilátó, 2-2 a II. és III. Dolina fölött épült ki, körbejárásuk igazi kalandtúrát ígér mindazoknak, akik nem szenvednek tériszonytól, vagy ezt a fóbiájukat éppen itt kívánják legyőzni.Tény, hogy a Csodavár-karsztrendszer csodálatos látványa minden látogatót kárpótol majd a megtett erőfeszítésekért.

Felhasználónév:
Jelszó:
Bezár